torsdag 7. januar 2010

Ein spådom - om språk i 2014

Korleis vil vi lese årstall i framtida?


Språkrådet tilrår at seiemåten "totusenog" blir brukt om årstalla til og med 2099. Eg prøver meg som spåmann:


I 2014 blir det vanligast å seie "tjuefjorten".

Eg har surfa rundt på nettet og engasjert meg i debatten om tjueti/totusenogti. Det har vore interessant.  Det er ein tilsvarande debatt i engelskspråklige land. 

Det er mange tusen stemmer ved noen norske avisers spørreundersøkelser: VG, Aftenposten. Eg har funne mange spørreundersøkelser på engelske nettsteder, men bare med liten deltakelse.

Tendensen er at i Norge stemmer 2 av 3 på "totusenogti", mens i engelskpråklig område er tendensen til fordel for "twenty ten".  Kanskje har dette samenheng med historiske årstall. I Norge husker vi slaget på Stiklestad, det stod i tusenogtredve. I England lærer dei om slaget ved Hastings, det stod i ten sixtysix.

Så var det "trendanalysen" min:

3 momenter for "totusenogti"

  1. Språkrådet gir føring for språk i offentlig bruk
  2. Det som fleirtallet bruker i år, vil feste seg som det normale for dette tiåret.
  3. Noen stemmer på tjueti som mest fornuftig for framtida, men i praksis vil dei oftest seie "totusenog" av vane.  

3 momenter for "tjueti"

  1. I 2009 sa nesten alle "totusenogni". Når 1 av 3 seier "tjueti" i år, så er det ein tydelig trend vekk fra "totusenog". Den vil fortsette.
  2. "Tjueti" er kjappere. På tenåringsblogger kan ein lese at dei aller fleste seier: totusenogti, selvfølgelig. Det er jo det riktige, vi sa jo totusenogni, tjueti er et klokkeslett. Men når unge får høre tjueti ofte nok brukt, når det gir assosiasjon til årstall, så vil mange glatt svitsje over. Ungdom velger det kjappeste språket.
  3. Reklamen planlegger språk for framtida, og markedsfører det. Ein logo skal vere enkel, språket må klinge lett. Derfor ville Tromsø lansere OL i "tjueatten". Ol i Vancouver blir i "Twenty Ten", og OL i London i 20 12. Festivaler, idrettsstevner, leirer, jubileum, - alle skal ha sin logo og skal markedsføres. Klar fordel for "tjue".

Mitt tips blir: I USA vil 2011 vere et gjennombrudd for twenty eleven. I Norge vil det ta litt lenger tid. Omkring 2014 vil "totusenog" vere på vikande front.

Kva trur så du? Vil du prøve å tippe?

2 kommentarer:

  1. Jeg har alt konvertert til tjue ti og vi blir nok svært mange etter hvert.

    SvarSlett
  2. Nyttårstalen 1. januar 2012. Jens Stoltenberg har konvertert. I fjor sa han alltid "totusenogelleve". Nå var det "tjuetolv!"

    SvarSlett