mandag 4. januar 2010

Kan du historien om etternavnet ditt?


Alle etternavn har sin egen historie.
 Den kan vere spennande.

Ulike type etternavn har ulik historie:

  • patronym (Hansen, Olsen, Pedersen o.l.) Det er nok den typen etternavn som er minst verdsatt. Men dei er spennande slektshistorie!
    Olsen: kven var den første som brukte Olsen som slektsnavn, det vil sei at kona og barna fikk samme etternavn? Olsen betyr altså "sønn til Ole". Kven var denne Ole (Ola, Olaf) i di slekt? Når og kor levde han? Kan du historier om han? Var han oppkalla etter ein bestefar, eller ein oldefar? Og var denne igjen oppkalla? Kor langt bak i slekta kan du følge oppkallinga av navnet Ole?
  • gardsnavn  Når blei navnet tatt i bruk som slektsnavn? Budde familien på garden da? Noen tok gardsnavnet i bruk når dei flytta til byen, noen tok navnet i bruk lenge etter at dei flytta. Kven var det som budde på garden? Kor lenge hadde noen i slekta budd på garden? Står huset der ennå? Kan du historien til dei som budde der? Er det mange som har etternavn fra den samme garden? Er du i slekt med dei? Er det mange andre gardar i Norge med samme navn? Kva betyr gardsnavnet? Kor gammalt er det? Blir det brukt ulike stavemåtar av gardsnavnet? 
  • gamle slektsnavn  Er det utenlandsk? Kven var den første som brukte det? Har det opprinnelse i adel? Er det ein norsk handelsborger som har tatt navnet? Var det ein norsk militær? Er det ulike stavemåter? Kva betyr det? 
  • yrkesnavn (Smith, Fisher, Carpenter o.l.) Kva for et land er det kommen fra? (I Norge er det navn av den typen blant samene) Kven var det første som tok navnet i bruk som slektsnavn (den første Fisher som ikkje var fisker) - og kven var fiskeren? Kan du historien om han?

    Og nå er bloggen min registrert i Bloggurat
    Den er lokalisert til Korshamn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar