Totusenogti eller tjueti?
Eg har brukt nyttårshelga til å lese diskusjonar på internett. Og så har eg tenkt litt sjøl. Konklusjonen min er: "Totusenog" var et blindspor.
Test:
Les årstall så fort du kan:
1814 - 1914 - 2014 - 2114 - 1814 - 1914 - 2014 -2114 -
(Eg brukte 3,9 sek)
Noen argumenterer med at "totusenogti" er den "riktige" måten å lese tallet på. Men et årstall er ikkje et vanlig tall. Det skal gi assosiasjoner og meiningsinnhold heilt forskjellig fra vanlige tall.
Kr 1950 kan vi lese som ett-tusen-ni-hundre-og-femti kroner, eller nitten-hundre-og-femti kroner. Men seier vi nitten-femti, da er det et årstall. Vi har lang tradisjon for å lese årstall på den måten: hundreåret + resten av tallet.
Korfor er den måten så smart? Jau, fordi vi fort får viktig informasjon, - hundretallet. Hundretallet er et viktig begrep i vår forståelse av tid, det gir mange assosiasjoner. Dreier det seg om 12-hundretallet? Eller 17-hundretallet, 19-hundretallet, 20-hundretallet, eller kanskje 21-hundretallet, når våre oldebarn skal leve? Å angi tusentallet er nyttig informsjon bare i omtale av steinalderfolk -
Når situasjonen gjør det innlysande kva for et hundretall det dreier seg om, kan vi sløyfe det. Vi kan snakke om året 09, år 10 og år 11.
Så seier Sylfest Lomheim at vi skal bruke "totusenog" fram til år 2099, og så kan vi gå tilbake til å bruke hundretallet først. Totusentallet skal vere begrepet for det tjueførste århundre. Men det er et dårlig system. Nei, ta heller i bruk 20-hundretallet som begrep. La oss kalle året tjueti! Vi vil fort bli vant med det.
I min historieforståelse er begrepene 17-hundretallet, 18-hundretallet og 19-hundretallet viktige knaggar. 20-hundretallet og 21-hundretallet vil også bli det når dei blir tatt i bruk.
Språklig har vi ein litt vanskelig distinksjon mellom århundre og hundretallet. Eg var født midt på 19-hundretallet, og levde da i det tjuende århundre (med 20th Century Fox). Nå er vi i begynnelsen av 20-hundretallet, og det er det tjueførste århundre. (Tenk det!). Mitt barnebarn Sindre vil kanskje leve til det tjueandre århundre.
Betydninga av hundretallet i årstall synes eg er et viktig språklig argument. Språkrådet har ikkje vurdert det. For folk flest betyr det nok ikkje så mye. Det viktige argumentet er:
"Totusenog" er treigt om årstall. Det er urytmisk. Det er tungt å uttale. Det gir upresis informasjon i dei viktige første tiendelane av sekund ordet blir sagt.
Utviklinga vil gå sin gang. Det enklaste er det beste. Derfor vil "tjueti" vinne fram.
Dei har den samme diskusjonen i engelskspråklige land. Der spår lingvistar at overgangen fra "Two-thousand" til "twenty" vil gå av seg sjøl, seinast i 2020. Noen trur 2011 vil bli et vendepunkt fordi twenty-eleven vil klinge så fint. Det blir også spådd at OL i Vancouver vil ha viktig påvirkning. Logoen med 2010 blir lansert som "Twenty ten".
Kva var årsaken til at vi kladda det til med å gå vekk fra systemet vi brukte før 2000? Det er klart at år 2000 var spesielt, og naturlig blei uttalt totusen. Men så? Vi kunne ha fortsetta med tjue-null-ein osv. Noen lingvister i USA legger lagt vekt på filmen fra 1968 av Stanley Kubrick "2001 A Space Odyssey" der uttalen var "Two Thousand and one".
Mange i debattane synes heile spørsmålet er tullete, og skriver at det er tåpelig å ha Språkrådet der folk får betaling for å diktere korleis folk skal snakke. Eg meiner det er fornuftig å ha et språkråd. Det er viktig å prøve å påvirke utviklinga av språket vårt, både det skriftlige og det muntlige. Eg har stor respekt for Sylfest Lomheim. Men i dette spørsmålet meiner eg han har skivebom, rett og slett.
Debattinnlegg: Asbjørn Kvalbein
God engelsk blogg: Grammar Girl
Denne første posten lover så godt for tjueti at jeg la deg rett inn googlereader for fremtidig følging. Ikke nødvendigvis bare fordi jeg er klin enig med deg, men fordi... Takk og godt nytt!
SvarSlettTakk for oppmuntrande kommentar! Eg veit ikkje kva googlereader er, men eg finner nok ut av det etterkvart -
SvarSlettLitt treig på tilbakemelding, men enig med du, funker med totusen og ti nå noen år, så blir det nok tjueti.... Google Reader er forresten et program som gjør at du kan lese alle blogger du følger på et sted. http://www.google.no/reader
SvarSlett