mandag 1. februar 2010

Agder fylke

Fylkessammenslåing?

Agder er ein naturlig enhet, Sørlandet + Setesdalen.
Kristiansand: plassert i midten, regionens naturlige hovedstad
Vestfylket: mange jevnstore småbyar
Grensekommunane + Setesdalen: sokner naturlig til Kr.sand, næringsmessig og geografisk. Fleire har allerede vedtatt å søke overflytting til Vest-Agder.
Austfylket: med Arendal som naturlig senter.

Eg leser debattinnlegg i Facebook-gruppa "Nei til Fylkessammenslåing - -". Det er mange som klagar over den arrogante storebror i vest. Dei snakkar masse om Kristiansand. Eg trur nesten ikkje dei veit om oss andre i Vest-Agder. Her sett i fra Lyngdal vil eg sei dette: Vi har levd med storbror Kr.sand i mange år. Eg har ett klagepunkt - han ligger så langt mot aust.

Lykkelig som liten. Mange i nei-gruppa nevner også sammenslåinga av kommunar i Arendal som dei meiner ikkje har ført til noe bedre, smått er godt, vi er lykkelig som liten. Ja, da bør dei støtte grensekommunane så dei får viljen sin og blir overflytta til Vest-Agder. Dermed blir Lykkeliten enda mindre - og enda meir lykkelig! (Dersom dei da ikkje slår to fluer i ein smekk, tar ein ny runde kommunesammenslåing, - Arendal fylke/kommune.)

Løft hodet! Ein kan spøke om den sørlandske småligheten. Men eg syns den er noe stort tull. Vi har vore smålige lenge nok. La oss samle oss, stå for det vi er og vise oss fram. Agder er ein region, passe stor, med massevis av positivt potensiale.

Velkommen vestover! Oslo er tyngdepunktet i Norge. Vi trekker austover, enten det gjelder politikk, næringsvirksomhet eller kultur. Eg kan slik godt forstå at arendalitter kan føle det er å gå baklengs å kjøre vestover. Vi i vestfylket kjører nesten alltid austover, og idet vi passerer Kristiansand og Aust-Agder aner vi at det foregår interessante ting der. Eg trur mange arendalitter (og kristiansandere) sjeldan har vore vest i fylket vårt. Så gå mot tyngdekraften og ta ein tur vestover. Oppdag din egen landsdel!

Fylket vårt vil bli bedre "balansert" om austfylket blir med. Lister, Evje og Hornnes og Arendal vil utgjøre sunne motvekter til Kristiansand. Dersom ein skal ha ein fylkesadministrasjon, bør han minst ha den tyngden et samla  Agder vil gi. Da vil kommunen Kristiansand ha større bruk for fylkesadministrasjon, og det vil vere gjensidig til nytte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar